Φοιτητής νομικής, ασκούμενος, νέος Δικηγόρος η ένας ακόμα Είλωτας;

1 comment


Είναι γεγονός πως την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα έχουν σημειωθεί πολλαπλές αλλαγές εκ των οποίων οι περισσότερες σχετίζονται με το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας που κατρακυλάει σε έναν ατελείωτο κατήφορο.

Μια στις τρεις οικογένειες ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, άλλη μια ζει στα όρια αυτής και μια τρίτη οικογένεια είναι αρκετά ικανοποιημένη με το να πληρώνει τις οφειλές της «ξέπνοη» από το άγχος μήπως δεν τα καταφέρει και εν τέλει καταλήξει να ανήκει στον πρώτο η τον δεύτερο τύπο οικογένειας. Τέταρτο είδος οικογενείας φίλε αναγνώστη μην ψάχνεις γιατί απλά δεν υπάρχει ή αν υπάρχει σίγουρα δεν καλύπτει ποσοστό μεγαλύτερο της τάξης του 3% του Ελληνικού πληθυσμού.

Κάπου εκεί λοιπόν μέσα στα προβλήματα μιας κοινωνίας ολόκληρης βρίσκεις και τον φοιτητή της νομικής, τον ασκούμενο και τον νέο δικηγόρο που προσπαθεί να διατηρήσει και αυτός ένα επίπεδο ζωής και να μην καταφύγει σε επαγγέλματα που δεν είναι συναφή με το επίπεδο των σπουδών του.

Φοράει λοιπόν η νέα νομικάρια το φόρεμα της και ο νέος νομικάριος το κουστούμι του, αφού πάρει δυο με τρία ΜΜΜ και ο κόσμος θαυμάσει την περιβολή της/του και μαντέψει την επιστήμη που έχει σπουδάσει ή σπουδάζει, ο φίλος νομικάριος κατεβαίνει στην στάση του μετρό η του λεωφορείου – εκτός και αν είναι αρκετά προνομιούχος για να πάρει ταξί – και αρχίζει τις δουλειές του.

Ευθύνες.

Αποφάσεις, φωτοτυπίες, δικόγραφα, προτάσεις ακόμα και ο λογαριασμός της ΔΕΗ του γραφείου όλα από τα χεράκια της/του περνάνε και μετά πίσω στο γραφείο, να δει τους πελάτες, να ακούσει τις παρατηρήσεις του εργοδότη του και να σκύψει το κεφάλι λέγοντας και ευχαριστώ γιατί η άσκηση σε έναν μεγαλύτερο και έμπειρο δικηγόρο είναι διδασκαλία όπως ακριβώς και η συνεργασία με αυτόν…ακόμα και αν αυτή η συνεργασία προϋποθέτει να αναλαμβάνεις και χρέη καφετζή ρε γαμώτο!

Συνθήκες εργασίας.

Έξω έχει κρύο η ζεστή, χιόνια ή καύσωνα, είσαι άρρωστος ή όχι, την υποχρέωση σου πρέπει να την κάνεις, είχες το Σαββατοκύριακο ρεπό ας αρρώσταινες τότε ή αν αρρώστησες μεσοβδόμαδα υπομονή την Παρασκευή τελειώνει η εβδομάδα και επιτρέπεται να πέσεις σε κώμα μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας που θα πας ξανά για δουλειά.

Επίσης κοίτα μην φορέσεις τίποτα χαμηλά παπούτσια ή έρθεις χωρίς γραβάτα γιατί το ντύσιμο είναι το κύρος του δικηγόρου και δείχνει το επίπεδο του στην πυραμίδα της ποιότητας των δικηγορών – σε αυτό το σημείο σου έρχεται να κάνεις έναν μορφασμό αλλά κωλύεσαι – επομένως απλά γνέφεις και υπακούς πιστά.

Μη τυχόν διανοηθείς ποτέ να σηκώσεις την φωνή σου ή να πάρεις πρωτοβουλία στην δουλειά γιατί αυτό επισύρει την εσχάτη τιμωρία της απόλυσης, ειδικά σε συνδυασμό με το παράπτωμα της διαφωνίας...είσαι νέος νομικάριος άρα πρέπει να λες ναι και να στέκεσαι στο ένα πόδι άμα χρειαστεί, αλλιώς σπίτι σου να κάνεις παρέα στην άνεργη μανά σου!

Mην ξεχάσεις επίσης όταν είσαι στο γραφείο του εργοδότη σου να έχεις σκυμμένο κεφάλι, δείξε ποιος είναι το αφεντικό και στον πιο άξεστο πελάτη, γέλα μονό όταν «ο μεγάλος» πει ένα «παγωμένο» αστείο και μετά αν κάποιος πελάτης σε ρωτήσει την γνώμη σου αποσύρσου σιωπηλά και δώσε τον λόγο στον «μεγάλο».

Η ώρα της πληρωμής.

Και ενώ φυσικά ο νέος νομικάριος εκτελεί χρέη πολυμίξερ (δικηγόρος, ψυχολόγος, γραμματικός, καφετζής καμία φορά και υποψήφιος αγαπητικός/αγαπητικιά) ο μήνας τελειώνει και έρχεται η ώρα της πληρωμής. Ο μέσος ασκούμενος/φοιτητής που δεν είχε την καλοτυχία να είναι γόνος δικηγόρου και εργάζεται πάνω από δέκα ώρες ημερησίως πέντε φόρες την εβδομάδα είναι πολύ ικανοποιημένος με ένα μηνιάτικο της τάξεως των 300-400 ευρώ και είναι πανευτυχής αν αγγίξει τα 450- 500 ευρώ με κάποιο Bonus ή κάνα χαρτζιλίκι από πελάτη που έμεινε υπερβολικά ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες του μεγάλου αφεντικού, ενώ ο νέος δικηγόρος που έχει από ένα έως πέντε χρόνια εμπειρία και είναι «συνεργάτης» σε ένα γραφείο και δεν έχει δική του πελατεία είναι ευχαριστημένος με ένα μηνιάτικο της τάξεως των 600-750 ευρώ.

Σπανιότατα θα βρεις έναν αρκετά καλόκαρδο και δεκτικό εργοδότη που θα σεβαστεί το γεγονός πως θες να παρακολουθήσεις τα μαθήματα στην σχολή σου, να διαβάσεις για το μεταπτυχιακό σου ή τις εξετάσεις για να παραλάβεις την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και παράλληλα θα σε πληρώνει καλά για τις υπηρεσίες που θα του προσφέρεις.
*Αν βρεις έναν εργοδότη σαν τον τελευταίο μην τον αφήσεις για κανένα λόγο.

Συμπεράσματα.

Σπουδάζεις μια από τις δυσκολότερες επιστήμες παγκοσμίως που στέκεται με καμάρι δίπλα στο λειτούργημα της ιατρικής και δέχεσαι να κλείνεις του στόμα σου; Λες ναι στην υποβάθμιση σου ως επιστήμονας αποδεχόμενη/ος έναν μισθό που δεν αντιπροσωπεύει το επίπεδο των σπουδών σου ή το επίπεδο ζωής που ονειρεύτηκες για εσένα μόνο και μονό για να σε λένε «δικηγόρο» ή έχεις κάποιο «βίτσιο» και γουστάρεις να αναπαριστάς τον σύγχρονο «είλωτα»;
Ή μήπως ονειρεύεσαι πως είσαι εσύ που το 2024 θα κάνεις τα ίδια σε έναν άλλο πιτσιρικά ασκούμενο; Σε μια τέτοια περίπτωση θυμήσου πως είναι καλό να μην κάνεις αυτά που δεν θες να σου κάνουν! Τέλος νομίζω πως καλό θα ήταν να ξυπνήσεις πριν σου βάλουν κανέναν χαλκά στην μύτη και αρχίσουν να σε βάζουν να σέρνεις άρματα!


Συμεώνα Χατζίρη
φοιτήτρια Νομικής –
εργαζόμενη σε δικηγορικό γραφείο

1 σχόλιο:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *